注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

一個人的狂歡

 
 
 

日志

 
 

生日快樂  

2013-12-14 00:57:51|  分类: 芝麻綠豆 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |
生日快樂啊包~~不過原諒我……呢篇日誌除咗第一句之外其它都唔係寫妳……不過相信我,就算冇呢個人,我一樣記得妳今日生日~

祝某個唔會睇到呢篇日誌嘅人生日快樂。
三年,其實我一直都係等妳再次單身。宜家終於等到,但我已經放棄咗。
喺我知道妳恢復單身之後一個鐘頭左右,我曾經以為自己已經對妳冇感覺,所以好瀟灑地同自己講:我會依舊對妳好,因為我已經習慣咗,但我唔會採取任何行動去追妳。
不過,其實喺好瀟灑地向自己宣佈之前,我以好快嘅速度制定咗一套表白方案……而且,我當時已經將實施納入時間表。
我只係自欺欺人。我其實仲有感覺。但我真係選擇放棄。
喺我將注意力從妳身上離開呢一年幾以來,我經歷咗一啲事情。我真切地領會到執著同癡迷喺旁人眼中究竟係點樣一回事。我亦再次明白,戀愛究竟係點樣一回事。
如果一對戀人,修成正果係100,噉佢哋嘅開始就係0.0000001。
而從我見到妳第一眼到我嘅注意力從妳身上離開呢兩年時間,其實我同妳一直只係0。無論我做幾多,努力喺小數點後面添加好多個0,想去尋找0後面可能出現嘅1,都係徒勞,因為添加再多嘅0,都只係0。
當我唔再注視妳之後,我已經淡忘咗身後呢一串0。直到最近妳恢復單身,我又再檢視翻,睇下係咪真係只有0。
以前,我一直幻想,如果有一日妳單身,但冇選擇我,我會點樣……我畀自己嘅答案係我一定非常傷心失望沮喪憤恨不甘……
但當呢一日真正到來,答案似乎完全唔係噉。
可能我真係又成長咗。我發現自己唔想再執著地去添加任何嘅0。不過,我亦做唔到完全唔再去理呢一串0。
當妳需要我,我就攞起支筆喺後面再加一個0;妳唔需要我,我就停手;呢種態度,我會一直保持到妳結束單身嗰日。
兩個人嘅關係,唔係單方面努力加幾多個0就會有進展。假如,我哋真係有緣分,終有一日,妳會喺呢一串0後面添上一個1。到嗰個時候,我所有嘅執著同努力先會有意義。
  评论这张
 
阅读(38)| 评论(1)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017