注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

一個人的狂歡

 
 
 

日志

 
 

2010.4.25  

2010-04-25 23:07:29|  分类: 芝麻綠豆 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

Envy 今集玩完.我居然覺得佢好可憐...仲有啲為佢覺得傷心添...美好的憂鬱...
我都係今集先知道點解佢叫Envy...其實對於一個咁樣嘅角色,以一個咁樣嘅方式落幕,哩種憂鬱應該純屬係一種憐憫吧...唔係好想探究哩種憐憫意味住啲乜...不過覺得有啲微妙嘅係,最後一集所有人都憐憫佢,而佢就係妒忌人類有咁樣一種品德含恨自盡.
其實前三個人造人死嘅時候我都覺得有啲傷心.而且係一個比一個強烈...Lust,Glutonny,Envy…

尋晚一晚加今日半日都喺度研究點樣畫老闆要求嘅圖.老闆就係咁,拍拍腦袋就出主意,亦都唔理可唔可行,總之你死都要同佢死出嚟.
當我偶然撞下撞下居然撞咗出嚟嗰一嘢,真係勁興奮.勁有成就感.因為本來真係覺得希望渺茫...GrADS 未智能到哩個地步...當實現咗嘅時候真係覺得有啲超現實.連Matlab 實現起身都好蹩腳嘅嘢,GrADS居然咁出色咁完成咗! 唔知道喺我之前有幾多個人會用GrADS 嚟畫咁樣嘅圖...大概好多人都唔知道原來GrADS 可以實現咁嘅嘢.所以一定要寫翻帖技術帖,炫耀一下.
其實當我實現咗嘅時候我都好想對其他人show off 一下.但一時間搵唔到合適嘅人選...漸漸就同自己講,要冷靜,要低調...唔好俾人當傻仔咁睇...所以最終都係好快咁冷靜咗落嚟.不過後來睇到自己畫嘅圖,都係有些許沾沾自喜.我覺得自己喺哩個job 上基本實現咗120% 嘅承諾.

今日有人喺群上面問:"最近有沒有發現什麽好笑又好玩的東西?"
然後我好心血來潮咁答:"我的人生..."
然後對方反問:"你很歡樂?"
跟住我就頗覺得鬱悶:乜當一個人話你嘅人生"好笑又好玩" 嘅時候,係話你好歡樂咁解噶咩?...

  评论这张
 
阅读(64)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017